Lavendel olie is een echte duizendpoot onder de etherische oliën. Je kan er zoveel mee doen!

Lavendelolie is een etherische olie die door stoomdestillatie uit diverse soorten lavendel wordt verkregen.

Lavendel is één van de weinige etherische oliën die puur op de huid kan worden aangebracht. Natuurlijk kan er altijd een allergische reactie ontstaan, dus is het goed om dit eerst bij jezelf te testen. Veel mensen hebben Lavendel olie in huis maar weten zij ook dat er zoveel mee kan worden verholpen?

Daarom hebben wij speciaal voor jou de 10 beste tips op een rijtje gezet.

Lavendin is een etherische olie van de Groene Linde

1. Stress en onrust

De meeste mensen weten wel dat Lavendel ervoor zorgt voor ontspanning en rust. Wanneer je dan ook problemen hebt met in slaap komen of doorslapen, druppel dan wat Lavendel olie op een watten schijfje en leg dit naast je kussen neer. Dit om olie vlekken in je beddengoed tegen te gaan. Ook bij stress en onrust is het goed om Lavendel in te zetten. Gebruik de olie met wat water in een brandertje of diffuser. Heb je dit niet in huis, zet dan een kommetje water met wat druppeltjes Lavendel olie op een verwarming neer. Door de geur te verspreiden in je huis merk je dat je gaat ontspannen. Een druppeltje in je handen wrijven en even als een kommetje op je neus zetten zorgt voor directe ontspanning.

2. Pijnverlichting

Lavendel is een geweldige olie om aan te brengen op wondjes, brandwonden, kneuzingen en sneeën. Door de antibacteriële werking van Lavendel zal het eerder genezen en de huid ook mooier houden. Wrijf wat olie op de gewonde huid en herhaal dit een aantal keer per dag. Dit bevorderd de bloedcirculatie.

Spierpijn? Masseer de pijnlijke spieren met wat Lavendel olie en de spanning zal verminderen. Ook op littekens is het goed om aan te brengen. Je zal merken dat de huid soepeler wordt en het litteken minder vurig en zichtbaar wordt. Ook bij jeuk van bijvoorbeeld muggenbeten en brandnetels kan Lavendel olie op de huid worden aangebracht.

Zorg altijd voor een flesje Lavendel in de keuken. Wanneer je de huid brand aan bijvoorbeeld de oven of pan, smeer direct Lavendel olie op de plek. Niet eerst koelen met water maar direct Lavendel olie smeren. Het branderige gevoel verdwijnt vrijwel direct en de huid zal zich enorm snel herstellen.

3. Zonverbranding

Lavendel olie is een geweldige olie om te smeren wanneer je iets te lang in de zon hebt gezeten. Wrijf de olie op de verbrande plekken zachtjes op de huid. Ook hier ga je merken dat het branderige gevoel als sneeuw voor de zon verdwijnt 😉

Wanneer je echt een groot deel van je lichaam verbrand hebt door de zon is het goed om de Lavendel te mengen met een verzorgende basisolie. Hierbij kan je denken aan een Calendula basis olie, ook enorm goed voor de huid.

4. Koorts verlagend

Wanneer je last hebt van koorts is het goed om je te wassen met wat druppeltjes Lavendel olie in lauw warm water. 2 Druppeltjes is genoeg in een kom water. Ook bij kinderen is dit goed te gebruiken.

5. Acne

Lavendel olie heeft een antibacteriële werking en is daardoor geweldig in te zetten bij acne. Voeg een paar druppeltjes olie toe aan jouw eigen huidverzorging zoals een cleanser of moisturizer om acne tegen te gaan. Het brengt de talgproductie namelijk weer in balans waardoor acne zal verminderen. Ook is het meteen goed voor eventuele littekentjes van acne te verminderen. Je kan de olie ook direct op de acne aanbrengen.

6. Insecten verjagen

Muggen (en andere vliegende insecten) hebben echt een enorme hekel aan de geur van Lavendel. Dus wanneer je last hebt van muggen, smeer een beetje Lavendel olie op je huid. Ook handig om een Lavendel plantje in je raamkozijn te zetten 😉

7. Oorpijn

Last van oorpijn? Smeer wat Lavendel olie rond de oren en de kaken om de vervelende pijn te verlichten.

Maak een mengsel van 1 theelepel Sint Jans olie en 1 druppeltje Lavendel, verwarm dit au bain marie en drenk hier een watje in. Zo warm mogelijk het watje in het pijnlijke oor stoppen. Herhaal dit een paar keer per dag en de oorpijn verdwijnt.

8. Haarverlies

Last van haarverlies? Smeer dan dagelijks de hoofdhuid in met Lavendel olie. Het is echt bewezen dat wanneer je dit trouw elke avond doet, het de haargroei stimuleert en het haarverlies vermindert. Helaas zie je het resultaat pas veel later aangezien haargroei langzaam gaat. Het is daarom ook echt aan te raden om dit een paar maanden vol te houden.

9. Wasmiddel

De antibacteriële werking van de Lavendel is geweldig om in je wasmiddel te gebruiken. De heerlijke geur komt je tegemoet wanneer je de wasmachine open maakt. Maak zelf makkelijk je wasmiddel met marseille zeep en water en voeg bij elke wasbeurt wat druppels Lavendel olie aan je wasmiddel toe. Natuurlijk kan je ook de olie toevoegen aan een kant en klaar (natuurlijk) wasmiddel zonder geur.

Gebruik natuurazijn als natuurlijke wasverzachter waardoor de geur wordt versterkt en het is ook nog eens een goede schoonmaker voor de wasmachine!

Voeg een paar druppeltjes Lavendel olie toe aan je schoonmaak middel. Het ruikt heerlijk en je maakt gebruik van de antibacteriële werking!

10. Anti Schimmel

Wrijf elke avond wat Lavendel olie op de geïnfecteerde huid. Doe dit 1x per dag tot de schimmel verdwenen is.

Ook bij milde kalknagels kan Lavendel olie uitkomst bieden. Neem elke avond een voetenbadje met Lavendel olie en smeer de nagel in met de olie voor het slapen gaan. Trek katoenen sokken aan in bed zodat de olie goed kan intrekken. Het liefst geen synthetische sokken, er wordt wel gezegd dat dit de kalknagel ook juist veroorzaakt.