Veiligheid en etikettering

Bij De Groene Linde verkopen we enkel natuurzuivere etherische oliën, en zullen we nooit stoffen toevoegen die ongezond zijn of chemisch zijn vervaardigd in een laboratorium zoals parfums. Echter staan er op de etiketten veiligheidswaarschuwingen en pictogrammen waarvan wij ons kunnen voorstellen dat dit vragen oproept. Hoe rijmen deze waarschuwingen met etherische oliën die van de natuur zijn? Deze zijn toch juist goéd voor je?

We snappen deze gedachten. Sinds 2015 geldt er voor de etikettering van etherische olie in Europa (en dus ook Nederland) een nieuwe wetgeving. De zogenaamde GHS wetgeving. Dit zijn de veiligheidssymbolen (en waarschuwingszinnen) die worden toegekend aan chemische stoffen. Dit geldt onder andere ook voor potten verf, terpentine of afwasmiddel. Een aspect van deze wetgeving is dat er geen rekening wordt gehouden met dosering en n natuurlijk gevormde stoffen. Er moeten dus dezelfde veiligheidszinnen en pictogrammen staan op een jerrycan Lavendelolie van 25 liter, als op een flesje van 10 ml. In de praktijk maakt dit natuurlijk wel degelijk verschil. Als 25 liter pure lavendelolie in een vijver gooit, kan dit schadelijk zijn voor de planten en dieren die hierin leven. Het effect van 10 ml is daarentegen een ander verhaal.

Etherische oliën, gebruik nooit teveel van het goede!

Etherische oliën zijn van nature erg geconcentreerd. Zo zijn er vele kilo’s aan plantenmateriaal nodig om 1 liter olie te winnen. Daarbij zijn etherische oliën opgebouwd uit verschillende natuurlijke chemische stoffen zoals Linalool, Geraniol of Terpinen (en vele anderen). Natuurlijke chemische stoffen zijn dus wat anders dan door de mens gemaakte chemische stoffen. De natuurlijk chemische stoffen zorgen onder andere voor de specifieke geuren die etherische oliën hebben. Het potentieel gevaar komt voor wanneer je te veel van deze stoffen in of op je lichaam krijgt. Je kan een allergische reactie krijgen, óf ontwikkelen. Hoe ontwikkel je een allergie dan? Een allergie kán je ontwikkelen wanneer je bepaalde chemische stoffen voor een langere periode binnenkrijgt. Plotseling kan je uitslag krijgen wanneer je bijvoorbeeld Eucalyptus op je huid gebruikt. Je krijgt bijvoorbeeld een rode uitslag en een branderig gevoel. Doordat je een allergie hebt ontwikkeld, komt deze rode uitslag direct weer opzetten wanneer je Eucalyptus opnieuw gebruikt. Dit is uiteraard ongewenst. Tevens zijn er mensen die vanuit zichzelf al een allergie hebben. Zij kunnen heftig reageren op de chemische stoffen die van nature aanwezig zijn in etherische olie.

Om die reden adviseren we om pure etherische olie niet onverdund op de huid te gebruiken (en al helemaal niet zonder deskundige begeleiding in te nemen). De natuurlijke chemische stoffen waaruit etherische oliën zijn opgebouwd komen sneller binnen, dan wanneer je een olie verdund. Ook voor kinderen zijn we voorzichtig in ons advies bij het gebruik van etherische olie. De natuurlijke chemische stoffen bouwen sneller op omdat een kinderlichaam simpelweg kleiner is. Ouderen of mensen met een slechte gezondheid of bestaande allergieën raden we ook aan om voorzichtig te zijn. Een rode huid is natuurlijk niet fijn, maar bepaalde natuurlijke chemische stoffen kunnen ook ongewenste effecten geven die ernstiger zijn. Dit is niet fijn voor mensen die al een verminderde gezondheid hebben. In de basis geldt, veiligheid staat voorop.

Wat zijn dan de voordelen van etherische olie?

“Als de natuurlijke chemische stoffen in etherische oliën dergelijke negatieve effecten kunnen hebben op mijn gezondheid, waarom gebruik ik deze dan überhaupt?”  Omdat etherische oliën ook heel veel gewenste effecten hebben op het menselijk lichaam en geest. Zo ervaren veel mensen een kalmerend effect van Lavendel, of een verkwikkend effect van Citroen olie. Alle kleine natuurlijk chemische stoffen waaruit de etherische oliën zijn opgebouwd hebben een bijzondere synergie met elkaar, wat er voor zorgt dat een olie niet alleen fantastisch ruikt, maar ook daadwerkelijk effecten kan hebben op lichaam en geest. Het werkt in zekere zin als een medicijn. Een medicijn neem je voor haar gunstige effecten (pijnstillend tegen hoofdpijn), maar medicijnen hebben ook bijwerkingen. Dit is bijvoorbeeld een bijwerking zoals buikpijn na het slikken van (te veel) pijnstillers. Hetzelfde geldt voor etherische olie. Bij het juist gebruiken en doseren van etherische olie, kan je prachtige effecten bereiken. In de praktijk is er vaak weinig aan de hand, en kan je gerust aan de slag.

Ingrediënten en waarschuwingen op elk etiket

De veiligheidszinnen en pictogrammen op onze etiketten zijn er om te informeren dat je raadzaam te werk moet gaan met etherische olie. Alle etiketten bevatten de ingrediënten van het betreffende product. Je kan dat ook altijd terug vinden op de site bij het product.
Bij aurasprays en roomsprays wordt als drager altijd een natuurlijke alcohol gebruikt van 96%. Dat is goed te weten als een kind of elk ander mens of dier het over ongelukje heeft ingenomen! Verdiep je echter in de werking.

Voor vragen of opmerkingen kan je altijd contact met ons opnemen per email of telefoon 072-5318860.