Kunstenaar Jesper Dobbeling is in 2020 afgestudeerd aan de Rietveld Academie in Amsterdam, gespecialiseerd in keramiek. Stiekem kan Jesper nog af en toe langs bij de Academie om de oven te gebruiken. Zo is het idee ontstaan om handgemaakte branders te maken.

Voor het afstuderen heeft Jesper en zijn collega’s een expositie georganiseerd van alle disciplines op het Rietveld. Hij heeft enkele stukken gemaakt waarbij hij met een speciaal keramisch potlood tekeningen heeft gemaakt op tegels. Deze grafische tekeningen zijn hierna op een speciale manier geglazuurd en gebakken, wat voor een gaaf effect zorgt.

Deze techniek past Jesper ook toe op de branders. Nadat hij de vorm heeft geboetseerd bakt hij de brander biscuit af op 1020 graden. Hierna tekent hij zijn ontwerp op het biscuit gebakken brandertje. Vervolgens spuit hij met een compressor transparant glazuur over de brander. Dit glazuur wordt tot 1080 graden gestookt, hierdoor ontstaat er Craquelé in het glazuur.

Er gaat tijd veel zitten in de handgemaakte branders. Voor het maken van de vorm is Jesper ongeveer 2 uur bezig, waarna het 48 uur in de oven moet. Hierna volgt de tekening wat opnieuw gemiddeld een uur kost. Tot slot gaat het nog eens 48 uur de oven in en dan is het klaar. Een enorm karwei dus! De diffusers zijn allemaal uniek, een echt kunstwerkje voor in je huis. Wij vinden ze super leuk, jij ook?

Via deze link kan je het huidige aanbod bekijken die Jesper reeds heeft gemaakt.

Het is ook mogelijk om een diffuser op maat te maken samen met Jesper. Heb je een tekening, symbool of iets anders wat je dierbaar is en op de diffuser wilt hebben? Dat kan! Neem hiervoor contact op met Jesper om de mogelijkheden te bespreken. Er zijn verschillende kleuren beschikbaar waarmee gewerkt wordt.

Oja, tip van Jesper, gebruik een groot waxine lichtje. Daarmee brandt je brander langer en door de grotere vlam verdampt de olie beter waardoor je de geur beter ruikt.

Jesper Dobbeling
06 – 365 913 29
j.dobbeling@gmail.com