Selecteer een aantal

Selecteer een variant

Stuur mij een e-mail

Selecteer hieronder een optie en vul je e-mailadres in. Wij sturen je een e-mail wanneer het product weer op voorraad is.

Selecteer een optie

Vul je e-mailadres in

Het product is toegevoegd aan de verlanglijst

Naar verlanglijsten
Laden...

Informatie zakelijke klant

Hoi, we zien dat je een bedrijfsnaam invoert maar geen zakelijk account hebt bij ons. Doe je een bestelling voor je bedrijf of praktijk? Eventueel is het interessant voor je om een zakelijk account aan te vragen bij ons.

Meer informatie?
Graag ontvangen we een mailtje met informatie over hoe jij de producten gebruikt voor je bedrijf. Je kan mailen naar zakelijk@degroenelinde.nl.
Groetjes, Audrey en Rico.
amandel basis olie KP

Basisolie, het verschil tussen geraffineerd, koud geperst en maceraat..

Bij De Groene Linde verkopen wij verschillende soorten basisolie. Op de flesjes staan ook verschillende termen, namelijk KP (koud geperst), RF (geraffineerd) en Maceraat. Deze termen hebben te maken met de manier van het produceren van de oliën.

Naast een andere benaming van de olie zit er ook een duidelijk prijsverschil in. Ook dit heeft weer te maken met het winningsproces.

Koudgeperst

De term KP staat voor koud geperst. Bij deze werkwijze wordt de olie gewonnen door middel van druk en wrijving van de noten en zaden. De temperatuur wordt tijdens dit proces constant gehouden, rond de 35 graden, zodat deze niet te hoog wordt. Wanneer de olie niet wordt verwarmd behoud de olie de voedingsstoffen en de vitamines. Een koudgeperste olie behoudt ook de smaak, geur en kleur en kan hierdoor vaak sterk ruiken. Een koudgeperste olie is zuiver en zeer rijk aan voedingsstoffen. 

Dit is dus altijd een goede keus wanneer jij de olie op de huid wilt gebruiken waarbij je graag de pure werking van de olie wilt gebruiken.

Avocado olie KP en RF

Het verschil in kleur is heel duidelijk te zien bij de Avocado olie KP en RF, zoals je op de foto wel kan zien. De KP heeft nog de pure en donker groene kleur.

Geraffineerd

Geraffineerd betekent dat de olie is bewerkt in een fabriek. Vaak wordt de grondstof na het proces van koudgeperste olie verwarmd om zo nog een laatste restproduct uit de grondstof te krijgen. De geur en kleur van de olie wordt door middel van een proces in de fabriek uit het product verwijderd. Dit kan erg fijn zijn wanneer je de olie wilt gebruiken maar de geur en/of kleur niet prettig vindt. Wanneer je graag een basisolie met etherische olie mengt is het beter voor de geurbeleving om de RF kwaliteit te nemen, vanwege het feit dat de basis olie niet geurt.

De olie behoudt wel de werking maar wel is het zo dat er bepaalde vitaminen verloren gaan in het proces.   

Maceraat

Een maceraat wordt ook wel kruidenolie genoemd. Je kan heel makkelijk zelf een maceraat maken door kruiden of bloemen in olie te laten trekken. De plantendelen geven gedurende 3 tot 4 weken hun vet oplosbare stoffen af, waardoor een hoogwaardige kruidenolie ontstaat. De werkzame stoffen van bijvoorbeeld Kamille worden op deze manier aan de basisolie afgegeven waardoor je hier gebruik van kan maken. Bij De Groene Linde zijn de maceraten op basis van Sojaolie. 

Hoe weet je nu wat je in huis hebt staan?

Eigenlijk is dat heel simpel, door te proeven! Heb jij een potje kokosolie staan en ruikt én smaakt deze niet naar kokos, dan heb je een bewerkte olie. Alle koud geperste oliën hebben de geur en de smaak van het fruit, pit of de noot waarvan ze worden geperst.

Wat is de beste keuze?

Hoe puurder, hoe duurder… Dat is wel zo’n beetje waar het op neerkomt. Maar het is toch wel het prettigst om een zo puur mogelijk product op je huid te smeren. Maar nogmaals, als je echt voor een geurbeleving wilt gaan is een bewerkte olie makkelijker om te gebruiken. De geur van de etherische olie komt daardoor sterker naar voren. Geef jij massages en zoek je een fijne massage olie? Dan is het goed om wat verschillende oliën te proberen. Sommige oliën zijn wat vetter dan de ander. Dit kan je prettig vinden, of juist helemaal niet!

Zelf een maceraat maken?

Zo leuk om dit te doen! En makkelijk ook nog eens. Je kan het maceraat op twee verschillende manieren maken.

Koude methode – Hiervoor heb je een glazen afsluitbare pot nodig. Gebruik gedroogde bloemen of kruiden en stop deze in de glazen pot. Gebruik geen verse kruiden of bloemetjes. De kans is dan groot dat jouw maceraat tijdens het maken gaat schimmelen. Bedek dit met een basis olie naar keus tot de kruiden net onder de olie staan en sluit goed af. Zet het potje op een warme plek, maar niet in de volle zon. Laat het maceraat 2-3 weken staan. Het is goed om dagelijks de olie even om te schudden. Na die tijd zeef je heel goed de planten resten uit de olie. Dit is het makkelijkst met een schone kaasdoek of een hydrofile doek. Pers ook echt alle olie uit de kruiden of bloemen. Schenk in een donker flesje en bewaar op een koele en donkere plek.

Maceraten van de groene linde

Warme methode – Heb je het geduld niet om 2-3 weken te wachten op jouw maceraat? Of heb je eens vers product waarmee je jouw maceraat wil maken? Dan is deze methode een hele goede manier 😉! Vul een vuurvaste pot zoals beschreven bij de koude methode met de kruiden/bloemen en een basis olie naar keus. Verwarm de pot (zonder deksel) au-bain-marie op een zeer laag vuur. De olie moet een temperatuur bereiken van ongeveer 70 graden. Let er goed op dat de olie niet warmer wordt! Haal de pan van de warmtebron af nadat de 70 graden is bereikt en laat de olie rustig afkoelen. Leg eventueel een schone doek over de pot om te zorgen dat er geen vuil in jouw maceraat terecht komt. Herhaal dit proces nog 2x. Na de laatste keer afkoelen zeef je de plantenresten ook weer op dezelfde manier, zoals hierboven beschreven, eruit. Ook het bewaren is het beste in een donkere fles of pot.

Welke planten en kruiden zijn hiervoor geschikt?

Eigenlijk kan je van elk kruid of bloemetje een maceraat maken. De meest voorkomende bloemen en kruiden zijn natuurlijk die waar een helende werking aan wordt toegeschreven zoals Kamille en Calendula. Maar ook Arnica, Eucalyptus en Sint Janskruid zijn veelgebruikte bloemen en kruiden om een Maceraat mee te maken.

Ook kan je denken aan een lekker geurende olie van Lavendel, ook fijn voor de huid, of roos!

Maak je een maceraat met verse bloemen of kruiden? Sluit dan de pot niet af met de deksel wanneer je de koude methode gebruikt. Maak de pot dicht door een gaasje of fijne doek over de opening vast te zetten met een elastiekje. Zo kan eventueel vocht verdampen en zorg je ervoor dat jouw maceraat niet ranzig wordt of snel bederft.

Wist je dat…

Je Kamille bloemetjes heel goed op terreinen kan vinden waar ze aan het bouwen zijn? Daar waar de grond overhoop is gehaald komt dit lieve bloemetje op om de boel te helen… Zo ook de werking voor jouw huid. Pluk Kamille bloemetjes op of rond 21 juni, dan is het bloemetje op z’n krachtigst en zal je een heilzaam maceraat kunnen ‘brouwen’.

amandel olie kp
amandel olie rf
De waardering van degroenelinde.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 10395 reviews.

Contact opnemen

Staat uw land er niet tussen? Neem dan contact met ons op of stuur een mail naar info@degroenelinde.nl.