Selecteer een aantal

Selecteer een variant

Stuur mij een e-mail

Selecteer hieronder een optie en vul je e-mailadres in. Wij sturen je een e-mail wanneer het product weer op voorraad is.

Selecteer een optie

Vul je e-mailadres in

Het product is toegevoegd aan de verlanglijst

Naar verlanglijsten
Laden...

Etherische olie Tijm

Tijm kennen wij allemaal wel als kruid in de keuken. Je kan er jouw gerechten heerlijk mee op smaak brengen. Maar wist je ook dat Tijm te verkrijgen is in een etherische olie? Niet dat je dit nu in het keukenkastje neer moet zetten voor de smaak!! Maar je kan er wel ontzettend veel mee doen!

Wilde Tijm is een klein groenblijvend plantje met kleine lila bloemetjes. Vooral bijen zijn gek op deze kleine bloemetjes. De etherische olie wordt gedestilleerd van de bloeiende plant.

Tijm is een helder roodbruine olie die een beetje een medicinale geur heeft. De geur is erg krachtig, dus je houdt ervan of niet 😊. De naam komt van `thymos` wat parfumeren betekent. Er wordt ook wel gezegd dat Tijm is afgeleid van het Griekse woord voor moed. Dit omdat het kruid zo versterkend werkt dat het tijdens de middeleeuwen symbool stond voor dapperheid.

Mensen die Tijm wel goed kunnen gebruiken vinden het moeilijk om grenzen aan te geven en voor zichzelf op te komen. Ze vinden het vaak lastig om goed te weten wat ze nou echt willen.

Waarvoor kan je Tijm gebruiken?

Tijm zorgt voor bewust en verstandelijk denken en is een perfecte olie voor mensen die veel dromen en wel wat extra focus kunnen gebruiken. Ook is Tijm fijn voor mensen die veel bezig zijn met het spirituele leven waardoor ze niet meer goed in de dagelijkse werkelijkheid kunnen functioneren. Tijm is geschikt bij mentale druk en geeft begrip en wilskracht.

Tijm is een nogal ‘medicinale’ olie en kan voor heel veel doeleinden worden gebruikt. De olie werkt bacteriën- en schimmel dodend en is krampstillend. Tijm werkt ontzettend goed bij verkoudheid, keelpijn, hoest en ontstekingen. Een top olie dus om in huis te hebben wanneer de R weer in de maand zit!

Maar ook bij nervositeit, slecht slapen en vermoeidheid is de Tijm een ondersteuning.

Heerst er griep? De Tijm zuivert de lucht van ziektekiemen.

Bij vermoeidheid, moedeloosheid en minderwaardigheidsgevoelens helpt Tijm jou weer op weg. Ze helpt het innerlijke vuur weer aan te wakkeren zodat je moedig lastige zaken weer kan aanpakken. Stijve spieren, onregelmatige menstruatie, kneuzingen en blauwe plekken kan je ook ondersteunen met deze veelzijdige olie.

Hoe gebruik je de olie?

Tijm staat bij vele mensen in de keuken als plantje om te gebruiken als smaakmaker. Maar wij raden het af om etherische olie Tijm oraal te gebruiken! Dit is ook niet nodig, aangezien je deze olie op vele -en veilige- manieren kan inzetten.

Diffuser of aroma brander

;

Moet jij echt even je focus houden of heb je last van een duf hoofd? Gebruik dan 2 dr. Tijm, 2 dr. Citroen en 1 dr. Rozemarijn in de diffuser of aroma brander. Je zal merken dat je hoofd helder wordt en je met gemak je focus vast kan houden.

Verkouden? Zet de diffuser of het aroma brandertje aan met 2 dr. Tijm, 2 dr. Eucalyptus en 2 dr. Rozemarijn in water. Dit is ook een heel fijn mengsel om het hele gezin te beschermen tegen de virussen die in het rond vliegen 😉.

In combinatie met Lavendel kan de Tijm in een diffuser of brandertje heerlijk zijn tegen angst en depressie. Gebruik ongeveer 5 druppeltjes totaal van deze twee geuren.

Smeren, masseren en inhaleren

Maak bij last van een blaasontsteking een huidolie van 50 ml basis olie en 15 dr. Tijm. Breng dit aan op de blaasstreek en verwarm het met een warme doek of kruik.

Bij vastzittende hoest kan je 4 dr. Tijm aan een schaal heet water toevoegen. Ga zitten met een doek over je hoofd om goed te kunnen stomen. Doe dit 1-2 maal per dag.

Last van vastzittende spieren, spierpijn of reumatische pijnen? Voeg aan 50 ml basis olie 10 dr. Tijm, 5 dr. Eucalyptus en 5 dr. Lavendel toe. Smeer hiermee de pijnlijke plekken meerdere malen per dag in.

;

Bij kneuzingen en blauwe plekken (geen open wondjes!) kan je als basis 50 ml Arnica Maceraat gebruiken en hieraan 7 dr. Tijm, 7 dr. Lavendel, 5 dr. Roomse Kamille en 3 dr. Tea Tree aan toe voegen. Smeer de plek meerdere malen per dag hiermee in.

Wanneer er in de winter veel bacteriën en virussen rond gaan kan je eens een paar druppeltjes Tijm aan je handzeep toevoegen. Heerlijk om je handen echt goed schoon te krijgen!

In bad of een voetenbad

Bij griep en verkoudheid is het heerlijk om een warm bad te nemen. Let wel op bij koorts. Dan kan je beter geen warm bad nemen. Voeg een scheut basis olie, twee eetlepels Epsom zout en 2 dr. Tijm, 2 dr. Eucalyptus, 2 dr. Lavendel en 1 dr. Tea Tree samen en voeg toe aan je bad. Het is goed om de ingrediënten eerst even te mengen zodat het goed oplost in je badwater. Ga lekker liggen en adem diep in en uit. Geen bad in huis? Ook een voetenbad met deze producten kan je ondersteunen.

Je kan bij kneuzingen na een val, pijnlijke spieren en reumatische pijn een warm bad nemen met Tijm en Lavendel om de pijn te verzachten. Maak je bad klaar zoals hierboven beschreven.

Nog wat laatste info over de Tijm

Niet gebruiken bij kinderen.

↠ Tijm kan slijmvliezen irriteren

↠ Het gebruik van Tijm kan bij sommige mensen huidirritatie of overgevoeligheid veroorzaken. Matig gebruiken, alleen in verdunning.

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap.

Niet gebruiken bij aanleg voor epilepsie, bij een te sterk werkende schildklier, of een te hoge bloeddruk. 

Tijm kan je goed combineren met de volgende oliën:

Bergamot Reggio, Citroen, Eucalyptus, Geranium, Grapefruit, Grove Den, Lavendel, Lavendin Ardèche, Limoen, Mandarijn, Marjolein, Melisse, Roomse Kamille, Rozemarijn, Sinaasappel

De waardering van degroenelinde.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 7816 reviews.