Selecteer een aantal

Selecteer een variant

Stuur mij een e-mail

Selecteer hieronder een optie en vul je e-mailadres in. Wij sturen je een e-mail wanneer het product weer op voorraad is.

Selecteer een optie

Vul je e-mailadres in

Het product is toegevoegd aan de verlanglijst

Naar verlanglijsten
Laden...

HSP, Wat moet je er mee?

Van 13 t/m 19 juni 2022 is het de week van de HSP.

Wat fijn dat de term HSP of hoog-sensitiviteit nu erkent is, dat er zoveel meer aandacht voor is en dat er meer bekend is.

Zelf heb ik veel last gehad van mijn hoog-sensitiviteit en ik heb me vroeger altijd afgevraagd waarom ik zo anders was. Ik kon de wereld eigenlijk helemaal niet aan. En alle rijtjes die je tegenwoordig online over HSP ziet staan vink ik allemaal aan. Toch fijn dat ik nu begrijp wat er met me aan de hand was. Uiteindelijk heb ik een leven om me heen gecreëerd waarin ik goed kan functioneren.

Mooier nog, ik heb ook iets kunnen ontwikkelen waarmee ik mezelf, mijn jongste zoon en andere hooggevoelige volwassenen en kinderen kan helpen: De Groene Linde HSP lijn

Klik op de link om direct naar de Thuisworkshop HSP te gaan.

Onderzoek

Onderzoekster Elaine Aron beschreef HSP als eerste. Zij heeft een test ontworpen om deze hoog sensitiviteit (HS) aan te kunnen tonen. De kenmerken van HSP werden op een rijtje gezet waardoor het makkelijk is HSP te herkennen en te erkennen. HS wordt veroorzaakt door een gevoeliger zenuwstelsel. Mensen worden op deze manier geboren en vaak wordt het door ouders al op jonge leeftijd bij de kinderen gesignaleerd. HS uit zich in extra gevoeligheid voor beelden, geuren, geluiden en aanraking.

Een aantal kenmerken van HSP op een rij:

 • Schrikt snel en houdt niet van verrassingen
 • Moeite in slaap te komen na een spannende dag
 • Grote veranderingen zijn moeilijk te verwerken
 • Lijkt af en toe wel gedachten te kunnen lezen
 • Zijn erg afgestemd op hun omgeving
 • Weten intuïtief wat er speelt
 • Kunnen anderen aan het lachen maken
 • Stellen vragen die diepe gedachten uitlokken
 • Merken de emoties van anderen snel op
 • Merken veranderingen in hun omgeving snel op

Opmerkelijke fysieke eigenschappen van HSP

 • Gelijk willen omkleden als kleding nat of zandig is
 • Klagen over kriebelende kleding
 • Merken snel zwakke geuren op
 • Geven de voorkeur aan een stille ruimte
 • Voelen zich ongemakkelijk in een luide ruimte
 • Zijn behoorlijk gevoelig voor pijn
 • Kunnen zich heel goed focussen op een onderwerp
 • Stellen veel vragen
 • Kinderen hebben een grote woordenschat
 • Kunnen perfectionistisch overkomen
 • Denken graag na voor een besluit
 • Doen het beste werk in een bekende omgeving
 • Reageren beter op zachte aanmaningen dan sterke bestraffing

Uitgeput en uit balans

Hooggevoeligheid kan iemand erg uit balans krijgen. Op school of op het werk zijn er veel prikkels die worden opgepikt. Er wordt door de dag heen veel van je gevraagd, het samen werken met collega’s, het aansturen van een afdeling, de vele vragen en telefoontjes van klanten, noem het maar op. Je bent aan het einde van de dag compleet uit balans en doodmoe. Na het werk meteen door, voor het eten zorgen en je kinderen die waarschijnlijk ook HS zijn, als stuiterballen om je heen stuiteren. Dat momentje dat je even nodig hebt om weer bij jezelf te komen lijkt er niet van te komen. 

HS-mensen kunnen uitgeput raken van meerdere indrukken achter elkaar of een intense indruk ineens.  Ze raken overprikkeld en kunnen daardoor minder goed functioneren. Dit kan zich op verschillende manieren uiten; ze trekken zich terug en worden stil of worden juist erg druk. Kinderen kunnen ineens uitbarsten in woedeaanvallen en boosheid. Maar huilerig zijn en hangen is ook een uiting. Het meest herkenbaar zijn toch wel concentratie problemen en slecht of onrustig slapen.  

Hoe zit het met kinderen?

Vijftien tot twintig procent van de kinderen heeft hiermee te maken. Kinderen ontdekken iedere dag nieuwe dingen en op school krijgen ze erg veel prikkels tot zich die zij moeten verwerken. Ook thuis zijn er veel externe prikkels zoals computer spelletjes met felle kleuren, snelle bewegingen en harde geluiden. Dit alles kan ervoor zorgen dat kinderen ‘lastig’ gedrag gaan vertonen. Veel kinderen zijn druk, krijgen de stempel ADHD of iets dergelijks opgeplakt. Voor het kind is dat heel vervelend omdat dit nog meer druk op het kind legt.

Kinderen kunnen door al deze externe factoren onrustig slapen omdat zij zoveel te verwerken hebben. Veel kinderen kunnen het leven als zwaar ervaren, de druk van school ligt te hoog en dan ook nog eens alle activiteiten die moeten worden gedaan na schooltijd. Hoog sensitieve kinderen zijn extra gevoelig voor deze prikkels en alles komt harder aan. 

Maak er je voordeel van

Op het moment dat je bewust bent van het feit dan je HS bent kan je, wat je eerst als een probleem kende, omdraaien en er iets positiefs van maken. Je kwaliteiten ontdekken en gebruiken in je persoonlijke leven of in je beroep. Het is een aanleg wat je mag ontwikkelen en kan inzetten! 

HS-mensen zijn zich heel erg bewust van hun omgeving, ze stellen vragen en hebben daarom een grote koffer met kennis. Deze algemene ontwikkeling is altijd handig. Dus deze vragende kleine kinderen kun je voeden, ze zijn hun kennis koffertje aan het vullen waar ze op latere leeftijd heel veel profijt van kunnen hebben. En op sociaal en emotioneel vlak ontwikkelt een HS-mens zich sneller. Ze kunnen zich goed inleven in de ander en zijn zich bewust van oorzaak en gevolg.

Thuisworkshop “HSP, wat moet je ermee?”

Omdat ik je graag verder op weg wil helpen om van je hoog sensitiviteit je voordeel te maken heb ik de nieuwe thuisworkshop ontwikkeld “HSP, Wat moet je ermee?”. In deze workshop leer je jouw hoog-sensitiviteit als een kracht in te zetten en krijg je tools aangereikt om beter om te kunnen gaan met de ‘lasten’ van HS.

Door verschillende oefeningen te doen krijg je meer inzicht in de positieve kant van HS en hoe jij jezelf of jouw kind kan ondersteunen met de verschillende producten van De Groene Linde.

We geven op deze thuisworkshop tijdelijk een leuke introductie korting van 10 euro.

Hier vind je de producten van onze HSP lijn en de HSP thuisworkshop.

Geurende groet,

Marianne Leeuwrik

De waardering van degroenelinde.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 5073 reviews.